Leta 2005 smo v Kopru odprli prvo specializirano trgovino z izdelki iz industrijske konoplje v Sloveniji. Že od samega začetka se podjetje Natural Mystic zavzema za ozaveščanje ljudi o prednostih in lastnostih konoplje ter njenih derivatov! Ljudem želimo približati to koristno starodavno rastlino v kateri ne smemo videti samo sporne droge, zlasti pa ne droge, ki bi bila sama po sebi smrtonosna, ampak vsestransko uporabno rastlino, ki ima za seboj dolgo in pomembno zgodovino služenja človeštvu!

Kot vemo je človek konopljo (Cannabis Sativa L.) poznal že pred več kot 10.000 leti. Vse do danes je iz nje znal pridobiti: tekstil, živila, zdravila, tinkturo, lake, barve, gradbeni material, papir, kozmetiko, orodja, bio-gorivo, plastiko, ogrodje avtomobilov…itd. Rastlino z njenimi deli in sestavinami lahko uporabimo pri več kot 50.000 izdelkih na skoraj vseh industrijskih področjih, saj sodobna industrija lahko s pridom uporabi skoraj vsak del rastline. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da razvije moške in ženske cvetove na ločenih rastlinah in je obnovljiv vir.

 

Iz enega hektarja konoplje pridelamo 4-krat več papirja kot iz enega hektarja hitro rastočih lesnatih rastlin, predelava manj obremenjuje okolje in izdelek je kakovostnejši. Poleg tega konoplja ne raste 20 let kot drevesa na plantažah ali 70 let kot drevesa v naravnem okolju, temveč samo 3 do 4 mesece. Zaradi interesov naftne, farmacevtske, lesne, kemijske in bombažne industrije so Ameriški lobiji na začetku preteklega stoletja sprožili gonjo proti konoplji. Po dolgem zatišju se konoplja in njeni izdelki spet vračajo na vsa Evropska tržišča!

Vseskozi se veliko govori o podnebju, vendar se o njem tudi veliko govori nepremišljeno. Namreč, kljub tolikšnemu razpravljanju, da je možno nadomestiti nafto z surovinami (naravnimi in obnovljivimi) tega nihče ne opazi (prav tako, kot nihče nikoli ni opazil največjega razsipavanja zalog energije z Metanom v zgodovini). Seveda si je danes zelo težko predstavljati razvito gospodarstvo brez nafte, brez milijona posekanih dreves vsako leto za izdelavo papirja in brez vseh produktov kemične industrije. In seveda si je prav tako težko predstavljati pritekajočo družbo brez gore odpadkov, toplo grednih plinov in vseh naravnih katastrof katerih smo v zadnjem času deležni. Vendar konkretno in utemeljeno upanje obstaja in to upanje nam je dano od konoplje.

 

Z surovinami konoplje se lahko na čist in ekonomično ugoden način pridobi; tekstil, papir, plastiko, barvila, gorivo, materiale za gradbeništvo, jedilno olje izredno visoke kakovosti, kozmetiko,… namreč več kot 50.000 artiklov na vseh industrijskih področjih. Konoplja je bila med pridelanimi sortami malo poznana že od antičnosti, tako na zahodu kot na vzhodu. Na Kitajskem so konopljo uporabljali že pred zgodovino za izdelavo vrvi in tekstila. Pred 2.000 leti so iz konoplje izdelali prvi list papirja. V Mediteranu so že Feničani uporabljali jadra iz konoplje…

Konoplja lahko reši naš planet!