Konopljin ‘sir’ iz oreščkov in semen

Sir za vegane brez mlečnih sestavin Veganska prehrana je primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih, saj zmanjšuje možnosti za nastanek mnogih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, debelost in srčno-žilne bolezni. S številnimi raziskavami so to dokazale tudi ugledne mednarodne prehranske organizacije. Za vegane je značilno, da v telo ne vnašajo živil živalskega izvora, torej mesa, mleka, mlečnih izdelkov, jajc ter medu. Kljub temu lahko uživajo v nekaterih tradicionalnih jedeh in veganskih različicah jedi, kot so lazanja, palačinke, vaflji, sendviči, pica in tortilja. Tudi veganski sir spada med priljubljena živila, po katerih posegajo vegani. Veganski sir obožujejo tudi nevegani * Mnogi priznani proizvajalci živil vam ponujajo izvrstne in okusne veganske alternative siru. * Veganski sir je narejen brez soje, brez GSO, brez palmovega olja, brez glutena, brez mlečnin in laktoze. Lahko je čisto klasični, dimljeni in zeliščni. * Sir za vegane lahko odlično nadomesti okus navadnega sira, in to brez opazne razlike. * Veganski siri imajo namreč izjemno podoben okus klasičnemu siru, čeprav ne vsebujejo mlečnin. * Veganski sir je prav tako primeren za pripravo pice, lazanje, toasta ali kot nadev za sendvič. * Uživate ga lahko prav vsi, še posebej pa tisti, ki iz kakršnih koli razlogov ne smete uživati mlečnih proizvodov. * Po njem zlasti posegajo osebe z laktozno ali glutensko intoleranco ter vegani. URAVNOTEŽENA VEGANSKA PREHRANA je sestavljena iz škrobnih živil, stročnic, zelenjave, sadja, gob, alg, oreščkov ter semen. * Za škrobna živila je znano, da so odličen vir ogljikovih hidratov, ki v prehrani pomenijo velik del energije. * Polnovredna žita vsebujejo vitamine skupine B, minerale, vlaknine, beljakovine ter antioksidante. * Stročnice vsebujejo izjemno veliko vlaknin, mineralov, vitaminov in antioksidantov. V to skupino živil uvrščamo npr. grah, fižol, stročji fižol, sojo in čičeriko. * Uživanje različnih in raznobarvnih vrst zelenjave zagotavlja vnos mnogih zaščitnih hranil. Za večino zelenjave velja, da je ne morete pojesti preveč, predvsem pa je to značilno za zelenolistnato. * Večina vrst sadja predstavlja odličen vir vitamina C, prav tako je sadje bogato z vlakninami ter antioksidanti. Ker celi sadeži vsebujejo tudi prehranske vlaknine, jih je bolj priporočljivo uživati sveže kot v obliki sadnih sokov. * Oreščki in semena so odličen vir zdravih maščobnih kislin in vitaminov. Priporoča se predvsem uživanje orehov, lešnikov, mandljev, lanenih, konopljinih ter sezamovih semen. * Gobe so bogate predvsem z beljakovinami, alge pa so vir mikrohranil, še posebej joda in železa. SESTAVINE: * 1 1/2 skodelice(od 250ml) surovih semen konoplje * 1 1/2 skodelice(od 250ml) indijski oreščki * 1/4 skodelice(od 250ml) *rejuvelac * 1/2 čajne žličke soli PRIPRAVA: Indijske oreščke in luščena semena konoplje damo v ponev z dolgim ročajem in zavremo. Pustimo vreti vsaj 20 minut in jih nato ohladimo na sobni temperaturi v vodi (če želite surov recept, preprosto namočite oreščke in semena čez noč). Oreščke in semena zmeljemo z ‘rejuvelacem’ in soljo. ‘Sir’ damo v cedilo z dvema plastema gaze in ga pustimo cediti nekaj ur ali čez noč v hladilniku. *Rejuvelac SESTAVINE: * 1/2 skodelice(od 250ml) žita (ječmen pšenica rž, ipd. – po vaši izbiri) * 3 skodelice(od 250ml) čiste vode *Rejuvelac SESTAVINE: * 1/2 skodelice(od 250ml) žita (ječmen pšenica rž, ipd. – po vaši izbiri) * 3 skodelice(od 250ml) čiste vode PRIPRAVA: Žito namočimo v steklenem kozarcu za 6 ur. Odcedimo odvečno tekočina, da se znebimo fitinske kisline, ki je na zunanji strani zrna. Čeprav ta prvi korak ni obvezen/potreben! Nato ponovno namakamo odcejena zrna v 3 skodelicah vode za 12-24 ur, vse dokler ne vidimo nekaj penečih mehurčkov na vrhu vode. To tekočino odcedimo/odstranimo in jo lahko takoj spijemo, čeprav je ta lahko malo odvratna ali pa jo zmešamo z metinim čajem ali sokom, ki oblaži okusa pijače. Žita ne namakamo predolgo, da ne postane alkohol. Če je okus premočan ni bil pravilno pripravljen! *Rejuvelac je zelo zdrav napitek narejen iz žita. Vsebuje visoko količino vitaminov B in probiotikov, zato vas lahko resnično pomladiti in napolni z energijo in okrepi imuniteto pred prehladi in gripo! KAKO NAREDITI Rejuvelac za gojenje veganskega sira * To je najpreprostejši recept za Rejuvelac! Rejuvelac je veganska fermentirana tekočina iz kaljenih zrn. Oglašujejo ga kot pijačo za zdravje prebave, vendar je tudi popoln kot predjed za pripravo pravega gojenega veganskega sira. * Postopek izdelave rejuvelaca je preprost, vendar je za uspeh treba upoštevati nekaj stvari. Začnite s pol skodelice žitaric in sveže vode. Poleg tega se prepričajte, da so vaši kozarci in pribor čisti in sterilni. * Kalite zrna. Če želite to narediti, jih najprej za 6 do 8 ur namočite v vodo v velikem litrskem steklenem kozarcu. Nato jih odcedite in sperite. Še enkrat jih odcedimo, po vrhu pokrijemo z gazo in pritrdimo z gumico ali obročem. To omogoča, da zrna dihajo, hkrati pa preprečuje morebitne onesnaževalce. * Zrna naj sedijo na sobni temperaturi 2 do 3 dni, dokler ne vzklijejo. V tem času jih boste želeli ohraniti vlažne, zato jih čez dan nekajkrat sperite in odcedite. Opazili boste, da jim bodo čez nekaj časa »zrasli« repki; to so kalčki! * Ko zrna vzkalijo, jih enkrat ali dvakrat sperite s svežo vodo. V kozarec dodajte svežo vodo do vrha. Nato na vrh položite čisto gazo, pritrdite in pustite stati pri sobni temperaturi 2 ali 3 dni. To bo postal vaš rejuvelac. Voda bo postala motna in začeli se bodo delati mehurčki. Odvisno od sobne temperature lahko to traja nekoliko krajše ali dlje. * Povonjajte rejuvelac. Dišati mora sveže s pridihom mošusa ali pikantnosti. Okusite tudi vi! Naj vas ne bo strah! Okus bo prijeten; sveže, s pridihom limone in celo nekoliko travnato. Odvisno od zrn ima lahko različne lastnosti. Če smrdi, je morda prišlo do kontaminacije, zato je najbolje, da ste varni in začnete znova. * Rejuvelac precedite v drug čist kozarec. Zrna lahko ponovno uporabite z dodajanjem sveže vode. To bo bolj pomlajevalno v samo enem dnevu. Zdaj ste pripravljeni, da svoj rejuvelac uporabite v lastnem veganskem gojenem siru! ZAKAJ IZDELATI Rejuvelac? Rejuvelac vsebuje bakterije lactobacillus, ki proizvajajo mlečno kislino. To je tisto, kar kultiviranemu veganskemu siru pomaga razviti zapletene ostre, pikantne in smešne okuse sira. To traja od 5 do 7 dni, zato začnite uporabljati rejuvelac čim prej! Te stvari boste potrebovali za številne gojene sire, ki jih bom ta mesec objavil za Vegan MoFo, zato se lotite! KAKO SHRANJEVATI Rejuvelac Doma narejen Rejuvelac hranite v hladilniku, da ostane svež do enega tedna. Pred uporabo boste želeli preveriti z okusom. Dober rejuvelac ima prijeten, svež in nekoliko pikanten okus. Tudi vonj mora biti svež, čeprav ima lahko malce mošusa ali pikantnosti; spominja na bivanje v sirarni. KAJ NAREDITI z domačim Rejuvelacom Kot probiotični vir lahko pijete domači rejuvelac. Rada pa ga uporabljam za izdelavo veganskega sira! Začnite s kremasto kultivirano sirno osnovo, kot je moj enostavni kultivirani kremni sir iz indijskih oreščkov ali kultivirani mandljev kremni sir. Nato jih lahko uporabite takšne, kot so, ali pa jih zmešate z več sestavinami in izberete svojo dogodivščino!